Det svenske fedmeparadokset.

Iløpet av de siste 30 årene har mantraet om mindre fett og mindre fett i maten blitt banket inn i skallene våre fra ernæringsfysiologer og andre kostholds eksperter, vi har likevell blit feitere og feitere. Hva med å ta et innblikk i våre naboer, svenskens utvikling i disse 30 årene?

Svenskenes økning i vekt begynte i 1990, og spesiellt utsatt var unge jenter (16-24) og høyt utdannede kvinner (16-44). Før 1990 hadde de ikke en slik økning, i motsetning til menn som over 80-tallet hadde en svak økning i vekt, og det ligger noe interessant i dette. Vårt vestlige samfunn har i lengre tider vært svært opptatt av utseende – og da spesielt er sant for kvinner. Vi menn har lagt press på kvinner om at de skal se slik og slik ut, og gjennom media har kvinner blitt nesten sykelig opptatt av utseende (dette er ingen kritikk av jenter – mer en kritikk av oss menn og media).  Det viser seg at kvinner følger kostrådene bedre enn menn, og spiser mye mindre fett og er “flinkere” med grønnsaker, salater og frukt enn det vi menn er. Så la oss ta en titt på utviklingen:

//www.fetmaparadoxen.se/).

Fig1. Utviklingen i overvektige kvinner og menn 16-84 år (bildet er hentet fra http://www.fetmaparadoxen.se/).

Så hva er det som er interessant her – dette viser jo at menn har hatt større prosentandel økning enn kvinner? Dette er korrekt, om man ser på statistikken under ett, men man må huske på at fra 1980 til 1990 hadde ikke kvinner noen registrert økning i gjennomsnittsvekt.

Det har seg nemlig slik at i følge Statistiska centralbyrån (SCB) hadde kvinner i aldereren 16-25 år den største økningen i vekt blant alle grupperingene. I en kommentar fra 2002 noterte SCB at den høyeste vektøkningen kunne finnes hos høyt utdannede kvinner i alderen 16-44 år.

Så kvinnene – de som var mest opptatt av vekt, de som gjorde mest innsats for å leve etter kostanbefalingene, de som var høyest utdannet og leste mest om hvordan de skulle spise, var de som økte mest i vekt. Det er sannelig ikke jentene sin feil hvertfall.

Albert Einstein sa følgende: “Galskap: Det å gjøre det samme om og om igjen, og forvente et annet resultat”. Vi har nå vært del av et gigantisk mateksperiment i 20 år, som helt klart har slått feil. Er det på tide å revurdere?

Men vent sier du, det er jo slik at før i tiden hadde man mer fysisk arbeid, ikke tilgang til bil og lignende så da forbrant man mer. Tja, det gjaldt kansje på 50-60 tallet, ikke 80 tallet og 90 tallet. Men for å tilfredstille de som argumenterer for dette. 2 ting, les min post om myter, og les gjennom fedmeparadoxen.se.

Videre er god lesning kostdoktoren.se, Annika Dahlquists Blogg og Dr. Weston A. Price Foundation. Desverre er det stor manko på bra norske sider.

Jeg har tatt for meg svenskene i denne omgang, fordi deres data ligger lett tilgjengelig på nett. Jeg håper å kunne få tid til å gjøre det samme med data for oss normenn.

Data og figur hentet fra fedmeparadoxen.se.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

44 kommentarer on “Det svenske fedmeparadokset.”

 1. sm Sier:

  MENN LAGT PRESS PÅ KVINNER??

  Er vel heller kvinner som legger press på andre kvinner samt på oss menn.
  Er jo kjent sak at kvinner er mest opptatt av utseende sitt og andre kvinners utseende.
  Det er også vanlig at alt kvinner ikkje liker, legger dei skylda på menn for.
  Eit vanlig spørsmål frå kvinner til menn er “Synst du eg har lagt på meg” og “Er eg tjukk der”. Uansett kva mannen svarar så blir svaret tolka til ja, ellers så spør dei omatt og omatt til vi blir lei og svarar ja.

  Kvifor kan ikkje jenter ta ansvar for eigne handlingar.
  Dei fleste guttar eg kjenner meiner at jenter treng ikkje være sylfider og ekte pupper er bedre enn silikon sjølv om dei ekte henger litt. Men høyrer jentene på oss???

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Synne Sier:

  Hei.
  Blev så glad eg fann denne siden her.
  Har kjempet med overvekt lenge. Gått på overvektklinikken i Kongsvinger i 2 år. Hjalp det? Ikke en dritt.Spiste sundt, ikke fett, ikke så mye sukker. Ingen light produlter og lite bröd.
  Kan si eg gjkk opp ene uka og ner den neste.
  Nå har eg prövd å anpasse med denne LCHF kosten. Takket väre en god vennine av meg som gjorde meg oppmerksom på denne kosten.
  Ikke så enkelt å kutte ut nesten 50 år av feil kosthold, men det går sakte men sikkert.
  Det er slik at Livsmedelsverket i Sverige IKKE vill gi LCHF kosten godkjent. Dem driver å maser om lightmat. Lätta bordsmargan, Becel, margarin og lettmelk.
  Her hjemme har vi tatt bort margarin, allt av light og unngår mye sukker. Det föles som vi er på rett vei.

  Legger deg i min liste over blogger som eg gjerne kommer tilbake til.
  Ha det gott.
  Synne.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Realist Sier:

  heilt utrulig at folk fortsatt ikkje har fått med seg at det ikkje går på ka du ete om du går opp i vekt eller ikkje. det går på antall kalorier inn(mat) *minus* antall kalorier ut(forbrenninga).

  og ikkje kom med det tullet om at noken har så møkje mindre forbrenning enn andre. det er fordi dei ikkje gjer dei tingene som skaper forbrenning (beveger seg).

  eller myten om at noken kan eta enorme mengder mat og ikkje legge på seg. tell kalorier og du finne ut at det ikkje var så møkje allikavel.

  eg vett om ei som bare ete kroneis fordi då går hu ned i vekt….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. grynet Sier:

  Helt enig!! Har gått på lavkarbodiett i 6 måneder, Tapt meg 9 kilo,har spist godt og ikke følt meg sulten en eneste gang. Kunne ikke tenke meg å gå tilbake til et kosthold stort sett bestående av brød til frokost, lunch og kveldsmat. Energien og tiltakslysten har økt betraktelig, for ikke å snakke om at det er deilig å slippe plagene med svingende blodsukker!! Ikke mer hodepine, konsentrasjonsvansker og irritabilitet:o).Det finnes jo så mange andre alternativer enn det evinnelige brødet:o). Skulle ønske flere leger kunne sette seg litt inn i dette, det hadde spart mange for sykdom og overvekt… Selv om det skal sies at det er stadig flere leger som er enig i denne type kosthold, det er fremdeles langt igjen. Dessverre..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. joe Sier:

  godt at det blir skrevet om. det er bare feit mat som gjør deg mett og setter igang forbrenningen. eskimokost for en aktiv hverdag. spis lite , føl deg mett lenge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. AYA Sier:

  Hvordan kan man skrive og publisere en artikkel som er så full av skrivefeil? Det er nesten pinlig å lese, det finnes jo noe som heter stavekontroll dersom man ikke behersker rettskrivningen selv!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. relativtny Sier:

  Så flott å lese en norsk blogg om dette! Jeg har fulgt LCHF-dietten/livsstilen siden midten av juni og gått ned 8.3 kg. Er kjempefornøyd med mitt nye liv :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. anonymous Sier:

  Kosthold debatten i Norge er alt annet en sundkost,helsekost blir nærmest banlyst her til land det og natur medisin.
  Kosthold hva er det ?skal du unngå gå opp i vekt er det viktig å bevege seg det hjelper ikke å prøve å spise sundt hvis du ikke beveger minst 3 km om dagen.
  Rohde dieteten herbaleif etc,er bare penge slukk.
  Ved å bevege seg minst 3 km om dagen og spise moderat med måltider så unngår man dette med fedme økning.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. Andreas Sier:

  Jeg føler meg enten dum eller forvirret, eller begge deler, for jeg skjønner rett og slett ikke hva det er du kommer frem til i denne bloggen..?
  I følge statistikken din øker menn mest fordi de ikke setter sunn kost like høyt, og du forklarer det at statistikken er kontroversiell med at kvinner ikke hadde noen økning fra 1980 til 1990?

  Det må være noe jeg har gått glipp av her, for det jeg sitter igjen med er at det lønner seg faktisk å spise sunt? ..og da har jeg virkelig misforstått hva bloggen handler om!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. Divinediva Sier:

  Kua spiser bare gress og den er alikevel feit hehe.. For mye kalorier totalt sett samme hva det er vil lede til økt vekt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. Thomas8 Sier:

  Det å si at fett gjør deg feit er bare helt feil. DU BLIR IKKE FEIT AV FETT, men det er ikke bra med for mye dårlig fett for det tetter blodårene dine. Enkelt å greit, kutt ned på karboen eller du kan kutte ned på hvor mye du spiser. En annen ting er at folk tror det holder å spise 2-4 ganger daglig, vil du få opp forbrenninga MÅ du spise lite, men ofte, helst 6-7 små måltider om dagen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Dataduden Sier:

  Tror ikke det er smart å KUTTE UT noe som helst jeg. Kroppen har brukt for så mangt, og fett har den faktisk også bruk for. Trener man jevnlig vil man få bruk for flere kalorier.
  Det som til syvende og sist betyr noe for fedmen er jo om man får i seg flere kalorier enn man forbrenner.
  Har selv tatt av 26kg så langt på å spise oftere, og redusere mengden mat jeg spiser i løpet av en dag slik at jeg ikke får i meg veldig mange flere kalorier enn jeg bruker opp. I tillegg har jeg trent, så min fysiske form er VELDIG mye bedre nå enn for ett år siden. Har ikke kuttet ut noe som helst, men nyter godsaker med MANGE kalorier noe sjeldnere nå enn før.

  En faktor som er svært viktig her er STRESS… dette er noe som ikke avtar nå som flere familier brytes opp, man har mine, dine og våre unger som skal holdes styr på i tillegg til en kanskje krevende jobb – i tillegg har dagligvarebransjen vært flinke til å produktplassere sukkerholdige varer i sine butikker, så de blir lettere å velge for “folk i farten” (noe endring i trenden siste halvår i enkelte dagligvarebutikker gleder meg).

  Sist men ikke minst – statistikk kan man få til å fortelle hva som helst, så godt med gode begrunnelser ved bruk av statistikk!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. Hitman Sier:

  Det er vel bare å se på robinson på tv3.

  Som er ett godt bevis på at man går kraftig ned i vekt hvis man forbrenner mer enn man inntar av kalorier og fett. 1 gr fett = 9 kalorier.

  Og som vil alle har sett der er at alle endrer seg drastisk på øya i robinson så der er fakta meget godt bevist.

  Det er ingen i verden som legger på seg hvis den personen forbrenner mer enn det den inntar av kalorier. Foruten dem som har sykdommer som gjør at dem legger på seg uansett, men dette gjelder ikkje da vanlig folk.

  Uansett hva men eter spiller ingen rolle.

  Spiser du potetgull og drikker brus dagen lang kan du gå ned i vekt bare du forbrenner mer kalorier enn du inntar. Men med potetgull og brus som diett vil du få inndre mage fett som er farlig for blodet og hjertet.

  Men det er ingen som slanker seg hvis man spiser sundt og ikkje forbrenner mer kalorier enn inntaket uansett om det er fiber eller proteiner, det må brennes uansett ellers blir det lagret som fett for å brukes som reserve senere.

  Spis det du vil men pass på fettet og ikkje overspis.

  Forbrenn mere kalorier du spiser da går du ned uansett.

  Fettet som er farlig er det fettet som du ikkje ser som ligger inn i magen, og ikkje sideflesket som er farlig.

  Det er mange tynne som er utsatt for fare siden dem er tynne rundt midja men bare spiser junk og er aktiv men har masse inndre fett rundt magen.

  Så trim og spis normalt så går du ned uansett hva folk måtte si.

  KAn være en del skrive feil men jeg har dysleksi. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. Fett Sier:

  Jeg har tatt av meg 30kg siden midten av Januar, kun ved å droppe karbohydrater. BMI er nå godt innenfor normalen, men fortsatt 5kg til målvekten. Det har gått overraskende lett. Litt lett trening, mye vann, stor salat til lunsj, få men rikelige måltider og noen vitamintabletter. Spiser masse fett og allikevel er kolesterolnivået mitt over halvert, samt jeg har mer av det sunne (LDL?) kolesterol i forhold til det usunne. Spiser absolutt ingen lettprodukter (men drikker Pepsi Max) og spiser ikke poteter, frukt, ris, pasta, brød.

  Følger ingen spesiell kur, men tar litt inspirasjon av oppskrifter på lavkarbo.no. Forøvrig sier legen min jeg ikke har vært så sunn som nå siden han tok meg inn som pasient. Og jeg løper lett 10 km nå på under en time… Jeg har heller ikke mistet spesielt med muskelmasse. Det eneste negative er at det er dyrt å spise godt kjøtt, gode salater (til lunsj) og gode oster i lengden :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 15. matfett Sier:

  Andreas: Poenget er at figuren viser oppgang hos menn og kvinner fra 1980 til 2003. Ifølge SCB hadde ikke kvinner noe statistik sett vektøkning på 80-tallet, noe menn hadde. Figuren viser heller inndeling etter alder. Selv om menn generellt sett økte sin vekt mest fra 1980 til 2003, så hadde kvinner i alderen 16-44 (da spesielt høyt utdannede) den prosentvis høyeste økningen i vekt fra 1990-2003, ifølge SCB.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 16. matfett Sier:

  Realist: ta en kikk på : http://matfett.vgb.no/2009/08/24/jeg-er-sa-lei/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 17. matfett Sier:

  Hitman: Ja man kan gå ned i vekt på mange måter. Det er faktisk mye man kan gjøre på mange måter, men ikke alle metodene er evt. bra for å løse det problemet man har. Ta en kikk på: http://matfett.vgb.no/2009/08/24/jeg-er-sa-lei/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 18. matfett Sier:

  Aya: Dette er ikke en artikkel, dette er en blog (som det står helt øverst). At det eneste du tar med deg er at jeg ikke er norgesmester i rettskriving finner jeg trist.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 19. Tom Sier:

  Nå er det vel sånn at muskler veier mer en fett.
  Vekta her ikke all verden å si. Det er vel fett %’en som har.

  Å om du sitter i kontorstolen på jobb og slenger deg ned i sofaen så fort du kommer
  deg hjem, så er det vel samme hva du spiser. Kom dere ut å tren ! :) Det er det som hjelper. Men det hjelper å spise riktig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 20. bjørg Sier:

  Våkn opp!!
  Jeg har tatt av 16kg i løpet av 9 mndr, og skal ta av ytterligere 10 kg i løpet av vinteren.
  Hvordan? Jo, ved å legge om kostholdet som følger: Jeg har kuttet ut brød, poteter,
  ris og pasta og spiser mere grønnsaker, rent kjøtt og fisk. Glem pølser, kjøttkaker, pizza, stort sett all ferdigpordusert matvarer. Se på deklareringen hva maten består av. Karbohydrater er den store stygge ulven! Jeg kan ta meg et glass (eller flere) vin, hygge meg uten å spise kaker, sjokolade og chips av alle slags varianter. All maten jeg spiser inneholder mere fett enn det man vanligvis velger bort. Hjernen, håret og beina trenger fett for holde vedlikeholdet av kroppen i gang. Selvfølgelig må man sjekke hos lege med bl.a.blodprøver. Forsvinner ikke kiloene etter denne omleggingen, har du kanskje problemer med hormonene og at du er i faresonen for å få diabetes2?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 21. Svartekatta Sier:

  Foreldrene mine kjøpte inn en kasse margarin i måneden. Smøret vårt mugner i skapet. Som barn spiste vi mengder av fett og karbohydrater, våre barn spiser kylling og ris. Jeg har lenge vært overbevist om at det er andre svar på fettgåten enn det forskerne i dag hevder. De som går ned 30 kilo på ett år er folk som har spist feil over lang tid og ikke beveget seg. De som har “normal kropp”, vil kunne regulere vekten ut fra det gamle prinsippet “en kalori inn og en kalori ut”. For oss som sliter med vekten på tross av sunt kostkold og mye mosjon, må det rett og slett hardere lut til, som disse sinnsyke lavkarbo-diettene mange går på. Om vi sliter pga miljøgifter, smaksforsterkere i maten eller noe annet aner jeg ikke. Kanskje er det barndommens matmønster som slår tilbake, og at problemet bare gjelder en generasjon?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 22. Knut Holt Sier:

  Jeg tror det er en myte at kvinner følger rådene så godt. Mange av dem gjør nokk mye av det som anbefales, men kompenserer med hyppige utskeielser. Eller så kompensrer de for lavere fettforbuk med et mye høyere karbohydratinntak.

  Og så er det mange som tror at olje ikke er fett, utrolig nokk, og dynker maten med olje, eller de tro at disse såkalte sunne margarinproduktene ikke er feite.

  Det samme gjelder forøvrig menn.

  Selv har jeg stort sett levet etter rådene i mange år og ungått å bli feit. Jeg har stort sett samme kroppsfasongen som da jeg var tenåring, så jeg veit at rådene fungerer hvis en virkelig følger dem.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 23. Inga Toppen Sier:

  Jeg tror ikke problemet ligger bare i maten vi spiser. Jeg tror det ligger i at folk generelt er midre aktive en før. For å holde fasonger gjelder det og røre litt på kroppen. Sånn som jeg ser på det så føler man seg bedre av å være litt fysisk aktiv også. For meg err det slik at jeg føler at jeg blir mer opplagt, holder meg frisk og sover bedre om natten. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 24. Alexander Sier:

  Hei.

  Problemet er at forskere og fagfolk kun har stilt feil spørsmål. Man har registrert at overvektige har for mye fett på kroppen – ergo – fett er synderen. Dette er jo selvsagt fei. Kan man litt fysiologi vet man at kroppen primært skal bruke fett som brensel (snakker da om det sunne fettet som f.eks. eggeplommen, og ikke frityr fett fra nuggets!) Hvis man spiser mye sukkerholdig mat, vil kroppen bruke denne “raske” energien istedefor og lagre på fettet man spiser. Kutter man sukker fra dietten sin har man kommet mye lenger. Kutt rafinerte carbohydrater, som f.eks. brød, ris, pasta, øk inntaket av frukt og grønt. Hvem har sagt at man MÅ spise 2-3 skiver brød til frokost, lunsj og kvelds???
  Jeg er selv 186cm høy og veier 86kg, jeg trener mye, jeg spiser aldri brød, ris eller pasta. Min frokost er 2 egg og et stort glass smoothie med mye frukt og vann, ikke melk eller yoghurt, spiser frukt eller gønt mellom måltidene, salat med rikelig av proteiner som bønner, egg, kjøtt, fisk etc. Slik går det dagen gjennom og jeg er aldri syk, husker ikke sist jeg var til lege. Jeg spiser slikt fordi det er bra for meg, ikke for vekten min, jeg vet jeg har et valg hver gang jeg putter noe i munnen. Skal jeg bygge opp kroppen min, eller skal jeg bryte den ned?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 25. mona Sier:

  det er ikke fettet vi blir feite av, men mye av det mettede fettet, samt mengden karbohydrater vi legger på oss av! Vær obs på at lett produkter ofte har høyere innhold av karbohydrater enn vanlige produkter…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 26. Jan Mesicek Sier:

  Hei! Jeg kan fortelle at legen Annika Dahlqvist kommer til Norge for å forelese om nettopp dette den 17. november, og vil da holde et kveldsseminar sammen med norske leger og ernæringseksperter. På http://www.lillemaane.no/lchf/ kommer det oppdatert informasjon om arrangementet om kort tid. Annika Dahlqvist kommer også med sin første bok på norsk denne høsten.
  Jan

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 27. Divinediva Sier:

  kalorier per makronæringsstoffer er 9 kcal per gram fett, 7 for karbohydrater og 4 for proteiner. Sannheten er at muskler of fett i kg veier akkurat det sammen , men en kg muskel tar mindre plass enn tilsvarende mengde fett. Vi spier for mye , beveger oss for lite så det er klart vekten går opp. Jeg utfordrer alle til å gjøre som meg. Ta en times løpetur hver morgen, om ikke ute så på en tredemølle. Regne ut BMR basal metabolic rate og gange den med pal physical activety level, og dermed kalkulere hva man trenger hver dag. Da kan man regne seg frem til et godt kosthold veldig enkelt. Videre ikke overstige 30 E % fett, holde seg til ca 45 E % gode karbohydrater ,altså sammensatte ikke raske. Litt i overkant med proteiner, da proteiner gir Carbon skjeletter til ketogenesen som er sentral i å forbrenne fett.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 28. Tessa Sier:

  Til alle som vil være sunne friske og raske, besøk nettsiden:

  http://www.burnthefat.com
  Denne mannen har all kunnskap du trenger å vite om mat og trening,sunn livsstil,fettforbrenning og hvordan en skal beholde musklene sine.

  Det blir feil å si at karbohydrater er den store stygge ulven, man skal spise riktig sammensatte måltider som alle inneholder proteiner,karbohydrater og fett. Som flere har skrevet, fett er sunt, men du må spise riktig fett. Unngår du disse produktene er mye gjort:
  Margarin,sukker, loff,hveteprodukter som boller og kaker osv. brus, saft, hermetiske varer,pulvervarer som potetmos o.l, H-melk osv.

  Kvinner bør spise 5 måltider om dagen, menn 6 måltider. (gjennomsnittlig)
  Drit i vekt og BMI, det eneste som teller er fettprosent og hvordan du føler deg.
  Tren regelmessig 3-6 ganger i uka, og spis proteinrike rene kjøttvarer, naturlige ferske grønnsaker og frukt,linser og bønner, ikke spis så mye saus og dressing, bruk i såfall extra virgin olivenolje eller linfrøolje i salaten, spis usaltede nøtter og frø, Det kan virke litt kjedelig, men vil du være sunn og ha lite fett på kroppen så må man bare ta et valg om endre livsstil. Å “slanke seg” er helt på trynet, men å velge å gå sakte men sikkert ned i vekt for å BLI på ønsket antall kilo og fett% er supert, men det er en livsstil, ikke et 4 ukers program!! De som ikke har fått med seg det er enten dumme,naive eller giddaløse og late folk. Ikke la dere lure av dårlige falske reklamer for ny diett og piller. Du kan bli akkurat som du vil bare du jobber for det. Det MÅ ikke være vanskelig,det blir hva du gjør det til. Du er nødt til å endre en del mentalt også for å orke å holde det gående. Det er lett å gi opp uten riktig motivasjon. Men det er ingen andre som kan gå ned i vekt for deg….

  Hvert måltid bør være slik:

  50-55% karbo ( grønnsaker,salat,linser,bønner,havregryn,frø,korn,frukt,bær o.l)
  30% proteiner ( kyllingfilet og deig,svinefilet og deig,oksefilet og deig, fisk,eggehviter,linser og bønner o.l)
  15-20% fett ( olivenolje, nøtter, fet fisk o.l)

  DRIKK VANN!!!!!

  Dette er basert på Tom Venuto sin viten fra E-boken hans; “Burn the fat feed the muscle”
  Det finnes flere kroppstyper og folk er forskjellige når det gjelder forbrenning, noen er naturlige forbrenningsovner, andre må jobbe litt hardere, men veldig viktig å passe på det indre fettet også, altfor mange tynn-feite jenter og gutter der ute,som “bare” drikker cola og spiser næringsfattig mat og mye sukkerprodukter, men som ser tynne ut, men det er så og si garantert en del av de som har/ får problemer med helsa pga. nettopp dette med indre fett..

  Håper dette var ok informasjon..
  Til dere som har gått ned flere kilo; SUPERBRA!! Ta skrittet enda litt til å sjekk ut kunnskapen til Tom Venuto og Tosca Reno ( The eat clean diet (ikke en diett men livsstil),

  Alt med måte!!! Lykke til til alle der ute som skal gå ned i fett;D

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 29. Jan E Sier:

  Det hjelper ikke på vekten å spise sunt hvis du spiser fro mye. Det er og har alltid vært forholdet kalorier inn og forbruk av samme som styrer din vekt.

  Moral : Spis sunt men mindre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 30. Ola Sier:

  Anbefaler deg å se dokumentaren Fat Head. Forklarer VELDIG mye om årsaker til dette, og jeg lærte temmelig mye av denne.
  Link: http://www.imdb.com/title/tt1333994/

  “A comedian replies to the “Super Size Me” crowd by losing weight on a fast-food diet (including plenty of double-cheeseburgers and fried chicken) while demonstrating that almost everything you think you know about the obesity “epidemic” and healthy eating is wrong.”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 31. matfett Sier:

  Ola: Fathead har jeg sett ja, underholdende film med mye bra informasjon.
  Jan: Takk for info om Annika Dahlquist, synd jeg ikke kan reise til oslo da.

  Til dere som snakker om mosjon og kalori inn kalori ut, det finnes andre metoder som fungerer bedre – ta en kikk på min første post http://matfett.vgb.no/2009/08/24/jeg-er-sa-lei/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 32. Thomas Sier:

  Beklager, men jeg må nesten dra litt på smilebåndet når jeg ser hvor dumme folk faktisk er.
  Det å legge skylden på menn, det blir for dumt, når man til syvende og sist har selv ansvar for sin egen kropp og sitt eget kosthold. Det at folk skal være naive og tro på alt det dem hører rundt seg, for så å klage over at det ikke funket, det er nesten enda dummere.

  En vakker dag, så håper jeg folk kan lære seg det at man ikke nødvendigvis får en bra kropp av å spise sunt. Man må trene også!
  Regnestykket er enkelt, forbrenn mer enn du får i deg! Ikke sitt på ræva som en stakkarslig person som er for dum til å skjønne sitt eget beste. Løft vekter, ta deg en joggetur, gå en tur i skogen, alt hjelper!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 33. Tessa Sier:

  Jeg er også helt på at det er antall kalorier som gjelder. At man ikke skal spise mer enn kroppen forbrenner. Men å si at det ikke hjelper å spise sunt er for dumt. Kroppen har bruk for næringen som er i sunn mat. Det er greit at det ikke hjelper på vekten, men det hjelper jo helt klart for helsa og kroppens funksjon. Og jeg har sett at folk kan spise drittmat og går ned så lenge de spiser riktig ant. kalorier.
  Men man trenger ikke være så smart for å skjønne at det er bedre for kroppen å spise sunne ting kontra McDonald & co. Hva har menneskene spist gjennom tidene? fra steinalderen osv. Hamburgere, pølser,milkshake? tro´kke det. Og vi har de samme genene, derfor har vi samme behov som folk på den tiden. og de spiste råvarer, mat fra naturen og kjøtt, bær og nøtter.

  Man er nødt til å se på kroppen sin som f.eks en bil som trenger riktig bensin. Du fyller ikke ketchup på tanken… da kommer du ikke langt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 34. matfett Sier:

  Tessa: Ja man fyller ikke diesel på en bensinbil. Og jeg fyller heller ikke lenger store mengder karbohydrater eller sukker på kroppen min. Jeg registrerer at mange fortsatt er opphengt i dette med kalori inn, kalori ut og trening. Ja trening er bra for oss, ja litt grønnsaker og nøtter er også greit. Men faktum er at for at fettlagringen skal starte må man skille ut insulin, dersom man ikke spiser karbohydrater i en mengde som gjør at man skiller ut tilstrekkelig insulin, lagrer man heller ikke fett, som beskrevet med dokumentasjon i min første post: http://matfett.vgb.no/2009/08/24/jeg-er-sa-lei/.

  Thomas: Legge skylden på menn? Hmmm, jeg gjør da ikke det, jeg sier at media og menns bilde av jenters utseende har ført til at jenter er svært opptatt av hvordan de ser ut. Skylda for at de har blitt tykkere siden 1990 legger jeg utelukkende på de kostrådene som har blitt gitt. Så det å kalle folk dumme når man ikke selv klarer å lese og forstå en tekst er vel nesten som å kaste dynamitt i glasshus?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 35. Tessa Sier:

  Matfett: Hvis du bruker time magazine som kilde eller john cloud så sjekk ut dette! http://www.burnthefatblog.com/archives/2009/08/why_time_magazine_owes_the_fit.php

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 36. Anders Sier:

  Jeg driter i hva jeg spiser. Men jeg spiser ikke mer enn jeg trenger, og småspiser ingenting. Folk blir ikke tykke av luft, derfor er myten om stoffskifte og dårlig forbrenning en floskel uten sidestykke.

  Folk blir feite av at de spiser for mye. That’s it!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 37. glamouroversetteren Sier:

  Svenske kvinner blir fetere fordi fler heltidsarbeider mer enn før.
  Dvs. de sitter stille.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 38. Vigdis Sier:

  Ærlig talt! Noe er riv ruskende galt. Vi slanker oss fordervet med alle slags kurer og ideer som noen hevder med fynd og klem er den riktige. Grete Roede skryter av å ha slanket bort tusener av mennesker, men hvor mange har alle disse slankekurene “skapt”? Jeg ble nesten førti kilo for tung til slutt.
  Og det begynte med slanking da Grete Roede presenterte sitt første kurs!!!! “Femkilos-kurset! ”
  Libra. You name it. DENNE GANGEN….
  Jeg har forsøkt Atkins også, supert opplegg. Ikke sulten eller søthunger…
  Men som en venn sa: Det burde ikke være nødvendig å skjære av seg hodet for å få barbert seg!
  Og jeg greida da heller ikke å leve så snevert mer enn ett år om gangen. Oooops…vekta i været igjen. TO ganger.

  Så her kommer det ; Jeg skal aldri mer slanke meg!!!!!
  Mannen min satte igang med Atkins igjen i juni, og begynte å rase ned i vekt! Og da ble jeg så sint på meg selv! Ikke på han, han er superflink. Men jeg ble rasende på livet som bare skal bestå i å tenke på mat og vekt. Som om ikke mat er det mest naturlige i verden!
  Så derfor begynte jeg å lytte til de som sa at man skal være glad i seg selv og gjøre kroppen sin den tjenesten å behandle den godt. Yes!
  Hva skjer så? Jo, fra juni har jeg gått ned over syv kilo!!!

  Hva jeg gjør? Jeg slanker meg ikke! Ok,jeg spiser brød med minst mulig hvetemel,men bare fordi det er ikke godt for kroppen min!
  Jeg kikker litt på hva de slanke gjør…de spiser seg ikke stappmett hele tiden.
  Jeg har smør på skiva, leverpostei og vanlig hvitost.Reker og majones. Fiskepudding med majones. Salat med dressing, aldri uten. Og til nå har jeg faktis brukt den fete dressingen.
  Vanlig ost altså, fet og god. Bare litt mindre. Det er ikke å være glad i seg selv å lide med den tørre fæle magervarianten.
  Jeg spiser ikke så mye mer grønnsaker, men bruker mer pynt på maten.
  Når maten stekes til middag er det minn fettglade mann som lager den, og jeg rister vel av litt, men har gjerne smør på grønnsakene…Gubben har kuttet ut potetene, og jeg orker ikke koke til bare meg. Noen ganger spiser jeg brun ris, men det er ikke så godt.

  Men hver lørdag spiser jeg ekstra deilig. Sjokolade. Eller potetgull kanskje…Lakris!
  Får vi besøk midt i uka nekter jeg meg ikke å smake på kaffematen. Bare litt. Men jammen ikke noe Fy-mat -følelse. Eller Nei-mat og gjett hvor mange kalorier det er i en spiseskje med peanøtter!!

  Så nå tror dere vel at jeg trimmer som en gal? Feil!
  Jeg har ME. I alvorlig grad. Rører nesten ikke på skrotten! Rullestol. ‘Bruker masse krefter på å skrive dette. Så jeg føler altså at dette er viktig å få sagt!

  Joda, jeg nekter å slanke meg mer. Jeg fryder meg når vekta går ned!
  Noe har falt på plass. I fjor sluttet jeg fullstendig med kunstige søtstoffer. Fant endelig sammenhengen til migrene. Er det det som er forskjellen?
  Ødela det stoffskiftet?
  Har kroppen min endelig funnet sin egen vei?
  Jeg teller ikke kalori eller karbo. Og jeg elsker å spise deilig mat.
  Men jeg er ganske sikker på at det at jeg ikke sparer så mye på fett gjør mye.
  Kan alle disse kostrådene vi får være “einsteinsk”! Vi har jo prøvd feil metode om og om igjen!
  På Grete Roede kurs ble vi spurt: Har noen vært på kurs hos oss før?
  Mange hender i været…Har noen vært på flere enn ett kurs…Mange hender i været…
  Hallo!!!!!!!!
  Jeg er ikke redd maten lenger. Jeg har liksom frigjort meg fra en tvangstrøye som har gjort alle klærne mine for trange. Jeg ble feitere og feitere.
  Og nå, med ME og minimum bevegelse, så finner kroppen sin egen vei!
  For en triumf.
  Og uansett om vekta slutter å gå ned, jeg skal aldri aldri aldri slanke meg igjen!
  Nå er det offisielt!
  Ha en slankefri dag!
  Hilsen litt mindre Vigdis.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 39. geson Sier:

  här i Sverige är alla som bestämmer (politiker, läkare) väldigt fast i sin tankegång, de kan inte ha fel. vi forskar om hur man ska äta socker för att må bra trots att befolkningen blir fetare och fetare och mår sämre.
  Svenska forskare har redan slutsatsen i handen när de börjar sitt jobb, deras uppgift är att ta reda på hur man kommer fram till den slutsatsen, detta gäller många områden av vår forskning.

  kvinnor följer “bantningsdieter” bättre, de innehåller hög mängd socker vilket ökar hungern i kroppen vilket gör att man äter mer och därmed blir tjockare.

  Fett är bra för kroppen, det minskar den totala hungern. allt fett utom transfetter är bra. mättad fett och kolesterol är ofarligt för kroppen om man äter rätt. att äta en stor klump mättat fett följt av en kopp socker leder till hjärtinfarkt. socker hindrar transporten av fett i blodet, socker tas upp före fett i blodet. fettet stannar då kvar i blodet och bygger upp sig (åderförkalkning) tills sockret är borta och fettet kan tas upp.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 40. jim Sier:

  Din ignorante hovne person, jeg skulle gjerne likt å se deg fortelle en overvektig person at han\hun skal begynne å spise mere fett.
  Hvis du ser på fakta her så kommer vektøkningen sakte men sikkert i takt med økningen på salg av hurtigmat, og nå snakker jeg ikke bare om McDonalds og pizza, men fiskepinner, posesupper, pose sauser osv osv.
  Mat med høyt innhold av usunne raske karbohydrater og usunt mettet fett. Denne industrien eksploderte på 90 tallet og det samme gjorde vektøkningen.
  Å så påstår du at disse høyt utdannede kvinnene er de som leste mes kostholdsråd og de som brydde seg mest om sitt utseende, ærlig talt, det er jo en selvfølge at det er disse personene som tyr til hurtige løsninger ang mat i hverdagen, det er disse personene som ikke har tid til å lagge god gammel husmanskost, lange arbeidsdager og uregelmessig kosthold.
  At vårt aktivitetsnivå har gått ned siden begynnelsen på 90 tallet kan heller ikke diskuteres, mobiltelefon, internett og spill er bare noen av tingene som i dag sørger for en laaaangt mer stillesittende befolkning.
  Her har du en utfordring fra meg. Finn en eneste forskningsraport eller statistisk undersøkelse som motsier mine utsagn. D blir ikke lett.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 41. jim Sier:

  Jeg må få legge til at til tross for min utalelse av raske karbohydrater og mettet fett som usunnt er det ikke at dette er usunt i moderate mengder, men at gjennom hurtigmat så blir dette de dominerende kalori kildene og dette er helseskadelig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 42. matfett Sier:

  Jim:
  http://www.fetmaparadoxen.se/vanor/kost.htm
  http://www.fetmaparadoxen.se/vanor/sitt.htm
  http://www.fetmaparadoxen.se/vanor/jobb.htm
  http://www.fetmaparadoxen.se/vanor/bil.htm
  http://www.fetmaparadoxen.se/vanor/fys.htm
  http://www.fetmaparadoxen.se/kvinnor/kunskap.htm
  http://www.fetmaparadoxen.se/kvinnor/lowfat.htm
  http://www.fetmaparadoxen.se/paradox/paradox.htm

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 43. matfett Sier:

  Tessa: Ønsker du å lese mer om dette anbefaler jeg Gary Taubes bok – Good Calories, Bad Calories – den finner du på: http://www.amazon.com/Good-Calories-Bad-Controversial-Science/dp/1400033462/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251384423&sr=8-1 og tar for seg enorme mengder forskning gjort på dette området.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 44. Hitman Sier:

  Anders: At lavt stoffskifte er Floksel er så feil du kan få det.

  Jeg snakker om egen erfaring, jeg testet stoffskiftet mitt og det var altfor lavt og hadde man gått lenge med det kunne man ha utviklet struma.

  Jeg raste ned i vekt etter jeg begynte med levaxin enda jeg spiste det samme oog samme mengde mat som før.

  Mange bruker det kanskje som en unnslyldning men det er ingen floksel hvis det er tilfelle du har for lavt eller høyt, det kan faktisk være farlig for deg å gå med det i lang tid.

  Så har du feks for lavt må du spise levaxin resten av livet for det vil aldri endre seg.

  Dropper du levaxinen ja da får du struma. Thats it.

  Og ja at folk blir feite er på grunn av overspising og lite trim. Utenom dem som har sykdommer som gjør at dem legger på seg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00