Jeg er så lei…

Jeg er så lei alle matanbefalingene dagspressen kommer med hvor de prøver å fortelle oss om sunn mat, mat man går ned i vekt av, mat som forhindrer sykdom osv. gjerne da i samarbeid med en ernæringsfysiolog eller andre. Det som går igjen i disse artiklene er at man skal begrense inntak av mettet fett (altså fett man får gjennom å spise dyr), og at det er et vedtatt faktum at dersom man spiser mer kilo-calorier enn man bruker går man opp i vekt, og dersom man spiser mindre kilo-calorier enn man bruker går man ned i vekt, og dermed også underlagt at man derfor må trene for å gå ned i vekt.

Vel… Dette stemmer altså ikke, og jeg skal herved ta for meg en del myter og fakta rundt mat og vekt. La oss begynne med mettet fett:

Fakta og myter om mettet fett:

1. Mettet fett er farlig for helsen.

Dette er i beste fall en myte, i verste fall en direkte løgn. Dette er en oppfattelse som ble diktet opp av forskeren dr. Ancel Keys på 50 tallet. Man så i pasienter som hadde hjertesykdommer at kolesterolnivået var høyere enn hos gjennomsnittspersonen, og man mistenkte derfor at kolesterol var årsaken til hjertesykdom. Ut fra dette hadde dr. Ancel Keys en hypothese om at mettet fett økte kolesterolet i kroppen og at man dermed utviklet hjertesykdommer over tid. Dette underbygget han med observasjonsstudie om inntak av mettet fett og utvikling av sykdommer i forskjellige land, hvorpå han konkluderte med at mettet fett økte kolesterol som så gav hjertesykdommer. Problemet med denne studien var bare det at han unlot å ta med data fra land hvor tallene ikke understøttet hans hypothese (bla. fra norge). Dette var et bevisst valg fra hans side, men likevel er dette blitt hengende igjen som “fakta”, selv om studien nå anses for å være verdiløs.

Kolesterol er et av de viktigste byggesteinene i kroppen. Dine celler er bygget av kolesterol. Kroppen lager kolesterol når den trenger, til reparasjon av celler og for å lage nye celler. Det finnes ikke en studie som viser at kolesterol er årsaken til hjertesykdommer, og det å beskylde kolesterolet er som å gi sykebilen skylden for bilulykken de har kommet til for å hente skadede fra. Allikevel er det viktig å understreke at et høyt kolesterolinnhold i kroppen tyder på at noe er galt og at man kan ha blodpropp eller insnevrede blodårer (som ikke er forårsaket av kolesterol) på samme måte som når du i trafikken ser en sykebil i utrykkning, vet du at noe alvorlig kan ha skjedd lenger fremme i trafikken.

Mettet fett øker kolesterolen i kroppen din med opp til 15%, men kroppen vet også hvor mye kolesterol den har behov for så den reelle økningen i en sunn kropp vil være minimal, fordi kroppen da altså produsererer mindre kolesterol.

Kilder:

Dr. Uffe Ravnskov, Dr. Tom Cowan, Dr. Natasha Cambell-McBride, Gary Tabues – Good calories, Bad calories, Dr. Mary Enig.

2. Men mettet fett er ikke vår naturlige kost

Dette er en myte. Vår naturlige kost består av å spise kjøtt, fett og innvoller fra dyr sammen med små mengder nøtter og grønnsaker. Både frukt, nøtter og grønnsaker er sesongbetonte, og har ikke vært vår viktigste kilde til energi. Ser man på folkegrupper, som lever slik vi alle gjorde før menneskene startet med dyrking av jord, som f.eks masaiene i kenya og innuittene på Grønland spiser de nesten utelukkende mettet fett, men hjerte- og livsstilsykdommer er nesten ikke å oppdrive. Derimot i vegetarianske folkegrupper i India eller Bantu i Afrika har en relativt høy forekomst av hjertesykdommer.

Kilder:

“Out of Africa: What dr. Price, dr. Burkitt discovered in their studies of sub-saharan tribes”, Gary Taubes – Good calories, Bad Calories, Traditional Diets.

3. Frukt og grønnsaker er bra for deg.

Både ja og nei. All mat som inneholder karbohydrater vil øke blodsukkeret ditt. Dette fører til at kroppen produserer insulin for å håndtere sukkeret og gjøre det mulig for kroppen å benytte det som energi. Problemet med insulin er at dette hormonet når det skilles ut i blodomløpet, også er ansvarlig for å starte fettlagring. Det er på denne måten bjørnen legger på seg før vinteren. Han spiser mye laks og annet kjøtt i tillegg til store mengder blåbær. Allikevel er det bra med moderate mengder grønnsaker hver dag.

Kilder:

Gary Taubes – Good calories, Bad Calories (The role of insulin),  How stuff works (insulin), Wikipedia (insulin),  NY Times (What if it’s all been a big fat lie)

4. Fiber og korn er bra for oss

Hvordan ernæringsforskere kan komme med noe slikt sludder kommer jeg nok aldri til å skjønne. Korn har vi spist i ca. 10.000 år. Før det var det umulig for menneske å innta dette i noen mengde som gjorde at det var noe som kunne gi oss energi. For 10.000 år siden begynte man å dyrke mark, og det var først da man kunne produsere korn i mengder som gav mennesket mulighet til å spise dette for energi, og iløpet av de 10.000 årene frem til i dag, har de dyrket frem korn som er helt annerledes enn det man begynte med for 10.000 år siden. Uansett er korn og kornprodukter noe naturen aldri hadde tenkt som mat for oss mennesker – dette gjelder alle typer korn. Hvordan noen da kan påstå at dette er bra for oss forstår ikke jeg, men en ting er sikkert – hvetemel er omtrent like sunt for oss som raffinert sukker, de andre kornsortene er heller ikke spesielt mye bedre.

Når det så er snakk om fiber har “ekspertene” litt rett – men bare dersom vi spiser slik de vil. Altså fiber forhindrer at kroppen tar opp karbohydratene fra kornprodukter for raskt. Men det avhenger jo av at man faktisk spiser store mengder karbohydrater. En annen egenskap fiber har er at man går ofte på toalettet. Dersom dette ansees som nyttig tidsfordriv, er det bare å spise så mye fiber du vil.

Kilder:

Gary Taubes – Good calories, Bad Calories (Fiber), Thomas Cowan (About IBS)

5. Enumettet fett er bedre enn mettet fett

Denne påstanden tar utgangspunkt i at mettet fett er farlig, noe det ikke finnes bevis for, så den påstanden faller på det grunnlaget. I tillegg om man ser tilbake på vår naturlige kost, sier det seg selv at vi i vår utvikling ikke satt å presset oliven eller andre kilder til enumetted fett.

Kalorier, proteiner, trening og fedme.

1. Dersom man spiser mer kcal enn kroppen trenger blir man fet.

Dette er også en myte. For det første er kcal en helt idiotisk måte å måle energi i mat på. Altså kcal (kilo calori) er energien det trengs for å varme 1 kilo vann 1 grad. Altså, her snakker vi om å brenne (ild) for å øke temperaturen på vann. Sist jeg sjekket hadde ikke jeg et bål i magen min.  Videre er det slik at det er hormoner i kroppen (insulin) som styrer om kroppen skal legge på seg eller ikke. Dersom man holder seg unna mat som stimulerer til frigjørelse av insulin vil man ikke legge på seg, og kroppen vil forbrenne både fra ditt opplagrede fett og det fett du inntar.

Kilder:

Wikipedia (Calorie), How stuff works (insulin), Wikipedia (insulin),  NY Times (What if it’s all been a big fat lie)

2. Man blir slank og mett av å spise mye proteiner.

Man skal alltid sørge for å få rett mengde proteiner. Dette er byggestener kroppen behøver, men ved for høyt inntak av proteiner omdannes disse til sukker, som igjen stimulerer til frigivelse av insulin, som så stimulerer til fettlagring. Om man blir mett av mye proteiner har jeg ikke så fryktelig mye erfaring med, og har heller ikke funnet noen studie som beviser dette, men i lys av hva overkonsum av proteiner gjør med insulinnivået bør man nok legge dette til et normalt nivå. Selvfølgelig, er du en kroppsbygger som ønsker å bygge muskler, så må du øke inntaket av proteiner, men det omfattes ikke i denne blogposten.

Kilder:

Wikipedia (Protein in nutrition)

3. Man blir slank av å trene

Nja. Trening i moderate mengder på en sikker måte er godt for deg, det er det ingen tvil om, men du blir ikke slank av å trene. Det som skjer når man trener blir man sulten, og da spiser man mer. Dersom man så spiser mer av kost som øker blodsukkeret, vil man legge på seg. Det finnes ingen studie som over lang tid på noen måte kan bevise at trening alene har noen særlig innvirkning på vekt uten at man også legger totalt om kostholdet. Det finnes derimot en mengde observasjonsstudier som sier at de somtrener er tynnere enn de som ikke trener, men det er nok heller fordi de som er overvektige finner det svært ubehagelig å trene.

Kilder:

Time Magazine (Why Exercise Won’t Make you Thin), Gary Taubes – Good calories, Bad Calories.

4. Kroppen trenger karbohydrater når man trener både for restitusjon og utvikling av muskulatur.

Dette er nesten rett, men det betyr ikke at det er helt rett. Det er riktig at kroppen trenger karbohydrater for å restituere muskler og bygge større og sterkere muskler, men det er likevel slik at dette kan konverteres fra proteiner i kroppen, som også skrevet i punkt 2. Igjen for kroppsbyggere som trenger et svært raskt resultat, er det sikkert best å høre på de som har gjort dette før. For oss andre så fungerer det helt fint å trene uten å lesse i oss karbohydrater. Jonas Colting, en suksessfull, svensk triatlonutøver sverger til lavt karbohydrat inntak, høy fett inntak,  og tilstrekkelig protein inntak. Hva andre utøvere gjør er opp til dem, men mye karbohydrater i kosten er ikke nødvendig for å kunne trene.

Kilder:

Wikipedia (Protein in nutrition),  Annika Dahlquist (Jonas Colting om kosten).

Det var det for denne gang, og jeg kommer til å skrive mer etterhvert som kostråd fra “eksperter” irritererer meg, så for de som er interesserte er det bare å følge med. Jeg antar at min neste post vil omhandle programmet “Rett Diett” på FEM, eller kansje “Du er hva du spiser” på TV3. Vi får se.

Kilder:

Gary Taubs – Good Calories, Bad Calories

kostdoktoren.se

Weston A. Price Foundation

Dr. Mary G. Enig

Dr. Michael R. Eades

Jeg har nå oppdatert bloggen min med kilder for hver påstand.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Kosthold

Stikkord:, , , , , ,

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

11 kommentarer on “Jeg er så lei…”

 1. EA Sier:

  Hei, du kritiserer forskerne og deres arbeid gjennom tiår med en veldig selvsikker stemme. I all vennlighet vil jeg gi deg et råd om å 1. være mer ydmyk og 2. referere til alle påstandene dine, samt bruke skikkelige referanser. Flere av påstandene dine er jeg meget skeptisk til. Men flott at noen gidder å si imot. Mvh Eivind

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. matfett Sier:

  Hei EA. Ja jeg er ganske bastant i det jeg skriver over, det skal jeg være enig i. Jeg er dermed svært uenig i at jeg skal være ydmyk, spesielt når man går gjennom forskning gjort på område og dets konklusjoner og premisser. Dette vil jeg komme tilbake med i en egen blogg-artikkel om forskning på dette området. Så her er det bare å henge med.

  Jeg skal også utbedre kilderefferansene, men for øyeblikket kan du f.eks bare søke opp de forskjellige på google. F.eks Gary Taubs bok finner du på amazon, og den anbefales på det sterkeste.

  Hvis du ønsker kan du jo i første rekke kommentere hvilke påstander du er meget skeptisk til så skal jeg love å komme tilbake til deg med raske svar. Hvis ikke må du nesten vente til jeg er ferdig med å strukturere kildematerialet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Interessert Sier:

  Interessant lesning.

  Du sier at proteiner i for store doser også vil brytes ned til sukker, og dermed vil insulin produseres og energi lagres. Det samme skjer vel også med fett i for store mengder så fettinntaket må også passes på, dette visste du sikkert men det kom muligens litt dårlig frem. Husk at kroppen også har energilagre med sukker/glykogenlager i lever og muskler så ikke alt sukker i blodet lagres blir fett. Og fett øker også blodsukkeret hvis jeg ikke tar helt feil..? Hvis fettet ikke skal lagres direkte må det brytes ned til sukker for å forbrennes i det hele tatt. Ganske komplisert denne menneskekroppen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. matfett Sier:

  Interessert, takk for kommentar – jeg liker at folk engasjerer seg. Du har både rett og feil på samme tid, for å gjøre det litt klarere: En person som holder seg i stor grad borte fra karbohydrater vil etter en overgangsperiode (som kan være ubehagelig for noen, mens andre ikke merker noenting) komme i ketose. Dette er en tilstand hvor leveren konverterer fett til fettsyrer og ketoner. Disse ketonene kan brukes som energi istedenfor glucose. Dette gjør at man ikke utskiller insulin i store mengder, fordi kroppen har ikke særlig med glucogen å håndtere. Kroppen vil alikevel produsere noe glucogen som benyttes av bla. hjernen, men dette er ikke nok til at kroppen starter fettlagring.

  Ønsker du å lese mer om ketose så er dette en grei innføring (ikke noe superfantastisk, men helt ok):
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ketosis

  Ketose må ikke blandes sammen med Ketoacidosis som er en ukontrollert utskillelse av ketoner ofte forårsaket alvorlig mangel på insulin (diabetes 1).

  Når det gjelder inntaket av fett er det rimelig lett å merke om man spiser for mye, for det første man får en annen metthetsfølelse så det begrenser seg naturlig, samtidig som man vil få lettere løs mage om man inntar for mye fett – så da er det bare å endre sitt inntak etter det.

  Når man ønsker å gå ned i vekt ved å spise fett og proteiner og minst mulig karbohydrater er det svært viktig at man får i seg nok energi, slik at kroppen ikke tenker at det er vinterstid og går på sparebluss – derfor mener jeg at det er bedre å spise litt for mye i begynnelsen og heller avpasse seg, enn å gå i vinterdvalefellen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. steinaldermannen Sier:

  Hei. fint at noen vil se litt annerledes på kosthold enn “ekspertene”. Du sier mye om kosthold i dag kontra hva mennesket egentlig er konstruert for å spise. Dette er noe jeg har tenkt litt på selv. min konklusjon blir da at vi bør spise litt av alt.

  Det som også bør nevnes når man skal se på hvordan man levde for tusenvis av år siden er vel også hvor mye man beveget seg. De hentet ikke maten på butikken, de måtte ut på jakt og var nok mye ibevegelse for hver matbit de fikk tak i.

  Da blir min påstand slik: for å holde seg sunn og frisk bør man spise litt av alt og ikke spise mer enn man beveger seg. Så enkelt. :)

  En liten påstand til:Uten TV hadde Norge veid tusen tonn mindre. ikke se på tv det er ikke nødvendig!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. matfett Sier:

  Steinaldermannen: Ja bevegelse er sunt for deg, men har du først blit tykk, hjelper det deg ikke så mye å bare være i fysisk bevegelse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Skaldeman?? Sier:

  Hei!
  Er veldig enig i omtrent alt du skriver her, men må spørre meg om du har lest denne boken:
  Spis deg ned i vekt av svensken Sten Sture Skaldeman. Han går gjennom alle dine punkter, med mer. Og er en genial bok for alle som vil lese mer om disse teoriene. Han skriver humoristisk og med gode begrunnelser, som man mangler i mange av disse “slanke og kostholdsbøkene”.
  Anbefales på det sterkeste for alle som er overvektige.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. matfett Sier:

  Hei, ja min interesse for dette område begynte med at jeg leste skaldeman sin bok. Fra denne gjorde jeg en del praktiske erfaringer før jeg tok fatt på mer forskningsrelaterte publikasjoner. Jeg bruker en til tre timer hver dag til å lese om emnet og jeg har nesten blitt manisk i mitt sug etter å forstå hvordan dette fungerer. Jeg vil anbefale som jeg skriver mye, boken Good Calories, Bad Calories av Gary Taubs.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. Henning Sier:

  Hei.

  Du har tydeligvis lest mye rundt og samlet sammen mye informasjon som du synes passer for deg og dine meninger. Det er ikke noe galt i dette. Jeg er enig i mye av det du skriver, men synes uttalelser rundt myter er noe provoserende. Når du skriver en blogg om kolesterol er det vel naturlig å ta med litt om de forskjellige typene og hva som er bra for deg og ikke. Har dessverre ikke nok tid til å utdype med andre fakta og forskning som ikke støtter dine meninger.

  Jeg hadde synes det var spennende å se hva slags erfaring og utdanning du har med trening, kosthold og helse. Kanskje laste opp et bilde av hvordan du ser ut, og hva slags resultat din kunnskap og viten har gitt deg ;-) Du skriver om fett, karbohydrater og proteiner, men lite om hva du mener fordelingen av disse bør være… ??
  Utifra annet jeg har lest av deg, så er du kanskje tilhenger av Ketose?
  Dette er det mange som har sterke meninger om.

  Dette er ikke for å rakke ned på deg. Synes initiativet ditt er bra, og at du leser mye.
  Det som er skummelt er hvordan du påstår at dine meninger er sannheter, og underbygget med forskning/rapporter som sier det samme. Sannheten er at “ingen har sannheten” De lærde strides voldsomt om temaet kosthold og ernæring.

  I en slik debatt er det viktig å trekke inn andre faktorer enn det som er beskrevet her.
  Slik som type kropp man er født med, grad av toleranse for insulin. Vi er alle født forskjellige. Det gjelder basalstoffskiftet, (energi vi forbrenner ved kun å utføre livsviktige funksjoner; kort sagt om du bare ligger helt stille :-) antall fettceller og muskelceller, (og fordeling av røde og hvite muskelceller) hvordan vi reagerer på forskjellig inntak av fett, karbohydrater og proteiner etc etc.
  Noen kan faktisk være syltynne av å bare spise junk food, men det er ikke sunt!

  Noe jeg er særdeles uenig med deg i er uttalelse rundt at kalorier ikke betyr noe!
  Å bruke hele det feltet på å fortelle at du ikke har bål i magen sier vel kanskje en kresen leser at innsikt her skorter litt? 2+2 = 4 samme hvordan du vender på det.
  Ja insulinnivå er bare en av mange kjemiske prosesser i kroppen ved inntak av mat, og man kan skrive en avhandling kun om dette, som er for vanskelig for menigmann til at noen av oss klarer å henge med. MEN: 1 gram inntak av karbohydrater og proteiner er 4 kalorier, mens 1 gram fett gir 9 kalorier. (Alkohol gir 7 kalorier pr gram) Spiser mann mer enn man forbrenner, så går man opp i vekt. PUNKTUM. Men det er ikke bare hvor mye man inntar, men hvordan og hva slags type mat, som er med i regnestykket. Å bare snakke om insulin her, kommer bare til alt for kort! Alkohol sammen med sukker et bare et kjemisk eksempel på negativ synergi i forhold til å legge på seg fett.

  Og hvorfor er så mange opphengt i vekt!? BMI og vekt er så feilvisende at det er vondt. En topptrent turner som har en kropp de fleste bare kan drømme om (og gjør det :-) vil i følge BMI være overvektig. (BMI tar ikke med i beregningen sammensetning av fett og muskler, kort fortalt) Vekt er ikke en bra måte å måle seg. Spiser en sunt og trener fornuftig, vil man stort sett miste fett, og få litt muskulatur, som kan faktisk gjøre at man faktisk holder vekta, eller i noen tilfeller går opp i vekt. (Gjelder ikke folk som virkelig har mye fett, men normal med litt for mye å dra på.)

  Mengden av vann som er lagret i kroppen har ekstremt mye å si for vekta. Det å måle fettprosent er det eneste som faktisk er “rett” for å kunne måte sunne resultater, men det forstår jeg er litt for spesielt interesserte. Det å telle kalorier også for å ha full kontroll, men det blir fort for mye styr for gjennomsnittet. For å sette dette med vekt på spissen så er det et mål i seg selv som kan være veldig usunt. Gå rundt 4 dager i Sahara uten mat og vann, så har du mistet mye vekt, men er det sunt…?

  Et par andre kjappe poenger er at fett er dødt vev. Muskler forbrenner fett, derfor er det sunt å øke mengden muskler. (Ikke Arnold her; for det han har gjort har ikke noe med å spise riktig…) Disse høyner metabolismen. Dvs hvor mye kalorier en forbrenne. Dette er meget individuelt. Kan endres ved matvaner og treningsvaner. Begge er viktige. Hvordan man fordeler inntaket av kalorier på et døgn har ekstremt mye å si på forbrenning. Spiser man mindre måltider flere ganger om dagen (5-6 ganger) kan man i løpet av et døgn totalt innta mer enn ved å spise 2 store måltider, og samtidig ende opp med å ha forbrent desto mere kalorier. I tillegg er dette bra pga blodsukkernivået, som på virker insulinet som på virker forbrenning og lagring av fett, som matfett helt riktig var inne på. Dette er også bra på humøret :-)

  Andre ting som en burde skrevet om her som jeg ikke får tatt for meg, men som jeg mener mangler er litt mer om mat enn at raske karbohydrater ikke er bra for deg.
  (Noe jeg støtter matfett i) Hvitt mel, hvit ris etc er nesten ikke annet enn fyll.
  Hvordan mat er prosessert, hvordan CLA har blitt borte fra meieriprodukter og kjøtt de siste 50 årene, konserveringsmidler, E-stoffer i maten, har også store innvirkninger. Gode og dårlige kilder til fett kunne du skrevet litt om kanskje,
  men kanskje bare la være siden synet på fett i denne blogen unner jeg ikke min verste fiende. Men enig i at fett ikke er udelt farlig. vi trenger fett for å leve, og fett forbrenner faktisk fett.. (enda mer kjemi..) Termisk effekt i mat er også enormt viktig i regnestykket. Kroppen bruker forskjellig mengde energi på å forbrenne/fordøye forskjellige typer mat. Høy termisk effekt, som eksempelvis i salat, forbrenner nesten like mange kalorier som man spiser. Mens sukker og fett har tilnærmet null termisk effekt.

  Nå har jeg skrevet dette i full fart, og rekker ikke å utdype mer.
  Håper det bare ikke ble for kaotisk skrevet.
  Vil bare gjenta at det er mye bra i det du skriver matfett, bare ikke alt jeg (og mange som har forsket, trent, spist, og testet ut i praksis) kan si meg enig i. Annet er mye rett, men litt kortfattet og ikke hele sammenhengen.

  Vil oppfordre alle til å tenke selv, teste ut på sin kropp. (ikke ekstremt, bare små endringer) Kosthold, ernæring og helse har godt av å anerkjenne at vi er både er “like og anderledes” og absolutte sannheter kan fungere veldig dårlig på en annen.
  Les, lær, prøv og feile. Det er det nærmeste du kan komme en sannhet om hva som er rett for deg og din kropp.

  Spis sunt og tren hardt ;-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. matfett Sier:

  Hei Henning, ja rom ble ikke bygget på en dag, og det ble heller ikke denne bloggen. Planen min var å skrive en del om det du nevner i dag faktisk, men det har blitt så hektisk med moderering av kommentarer (jeg må lese gjennom og godkjenne kommentarene ifølge vgs blogregler før de kommer på siden), så det har jeg ikke rukket.

  Men jeg lover deg følgende, jeg skal skrive om meg selv og mine erfaringer. Jeg skal skrive mer om kolesterol og mettet fett. Jeg skal skrive om diabetes. jeg skal skrive mer om insulin og energi. Jeg skal skrive litt rundt forskning på området. Jeg skal skrive om trening. Og jeg skal i så stor grad som mulig dokumentere det jeg skriver.

  Men som har blitt et mantra nå på denne bloggen, anbefaler jeg alle å kjøpe Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes. Denne boken tar for seg forskningen som er blitt gjort på dette området de siste 50-60 årene. Han har gått gjennom ufattelig mye materiale og analysert dette og skrevet det i boken sin på en lettfattelig måte.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. Lars Pekkala Sier:

  Hej!
  Vad bra att att det startas en LCHF-blogg i Norge.

  Jag har ätit enligt LCHF i drygt 3 år och fått många hälsoförbättringar.

  Du kan läsa mer om mig här: http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/anekdoter/pekkala

  Lycka till med bloggen

  Lars Pekkala

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00